Regne de Strathclyde

Teyrnas Ystrad Clut
Regne de Strathclyde


segle V – segle XI

Ubicació de {{{common_name}}}El cor del Regne de Strathclyde és la vall del Riu Clyde. La major part de les terres associades amb el regne es mostren sota l'etiqueta Clach nam Breatann (Roca dels Britons).
Informació
CapitalDumbarton i Govan
Idioma oficialllengües britòniques, cúmbric, anglès antic, nòrdic antic, gaèlic escocès
Període històric
Edat mitjana
Establimentsegle V
Incorporació al Regne d'Escòciasegle XI
Política
Forma de governMonarquia

Strathclyde (lit. "Strath" ('vall') del riu Clyde), originàriament en britònic Ystrad Clud, fou un dels regnes dels britons situat a la part sud de la moderna Escòcia i el nord d'Anglaterra, zona de l'Hen Ogledd. El regne va néixer amb la retirada dels romans i es coneix també amb el nom d'Alt Clut, el nom britònic per a l'antiga capital de la regió, Dumbarton Rock. Els orígens del regne es poden trobar en el poble dels damnonis, esmentat per Claudi Ptolemeu en la seva obra Geographia.

El llenguatge de Strathclyde i el dels britons de les terres veïnes es coneix com a cúmbric, una llengua celta relacionada amb el gal·lès.

L'evidència arqueològica assenyala que gent de Northúmbria s'hi establí a la regió poc abans de l'arribada dels vikings i els nordicogaèlics. Després del saqueig de la capital, Dumbarton Rock, per un exèrcit viking de Dublín l'any 870, es va començar a emprar el nom de Strathclyde, potser pel canvi del centre de poder del regne cap a la ciutat de Govan. També s'hi emprava el nom de Cúmbria fins que, a l'edat mitjana, el territori fou conquerit pel Regne d'Alba, i passà a formar part del Regne d'Escòcia.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search